Zaterdag 7 november 2020, “Hey Jimmy, wil je morgen mee op een Medical vlucht naar Wenen met de Mustang?”. Toen Reza mij deze vraag stelde, wist ik meteen het antwoord… Uiteraard wou ik heel graag mee!

Ik werd verwacht om 12:45 aan het gebouw van ASL op Maastricht Aachen Airport. Na een vriendelijke ontvangst van de piloten en een korte kennismaking, mocht ik meteen mee naar het vliegtuig. Samen met de first officer doorliep ik de pre-flight inspection van de ‘Cessna C510 Citation Mustang’, met als tailnumber PH-TXA, waarmee de vlucht ging uitgevoerd worden. Hierbij kreeg ik een duidelijke uitleg van wat er nu precies allemaal gecontroleerd moest worden. Vragen? Dan mocht ik die te allen tijde stellen zodat ik alles goed begreep.

Vervolgens was het even wachten tot de organen, die we gingen transporteren, werden geleverd. Dit was een nier en een lever. Eénmaal deze er waren, werden ze veilig opgeborgen in de cabine van het vliegtuig. De idee dat je langs twee organen in een vliegtuig zit, geeft wel een “gek” gevoel, maar tegelijkertijd ook niet. Dit omdat je weet dat er iemand in nood is en je dus met de crew een schakel bent in het traject om die persoon hetgeen te bezorgen dat hij/zij op dat moment het meeste nodig heeft. Iedere seconde telt!

De piloten taxieden naar de runway om vervolgens rond 14:30 de takeoff uit te voeren richting Wenen. Tijdens de vlucht had ik de mogelijkheid om alles in de cockpit mee te volgen. Zo luisterde ik mee naar de communicatie met ATC ‘Air Traffic Control’, kreeg ik uitleg over het vluchtplan, werden verschillende instrumenten besproken, …a leerling-piloot kan ik alleen maar zeggen dat dit alles echt fantastisch is!

Eenmaal geland op de luchthaven van Wenen, taxieden we naar onze standplaats. Hier kwam een ambulancier de organen ophalen en werd het vliegtuig bijgetankt. Ik kreeg ook de mogelijkheid om plaats te nemen in de cockpit en samen met één van de twee piloten het vluchtplan in te geven. Ziezo, ik nam terug plaats in de cabine, de piloten deden hun checks en we vertrokken terug richting Nederland.

Het was al na sunset toen we de approach inzetten richting Maastricht Aachen Airport. Vliegen vind ik geweldig, maar vliegen na sunset geeft voor mij nog dat extra “wauw-gevoel”.

De dag zat erop… spijtig, want het was een geweldige ervaring. De kans om “a day in the life of ASL Pilots” mee te maken, gaf mij een heel goed beeld over wat het “echte werk” nu net inhoudt. Ik ben dan ook zeer trots om leerling te zijn van ASL Academy aangezien ze alleen het beste willen voor de studenten en hen o.a. die extra ervaring bieden. Naast ASL Academy bedank ik uiteraard ook de piloten voor de goede insights alsook ASL Group die dit medemogelijk heeft gemaakt.

“Once you have tasted flightyou will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” Leonardo da Vinci

Jimmy Buckinx,
Leerling-piloot ASL Academy

Share This